Artikkelit, Internet

Suomalaisten suosimat maksutavat

Suomalaisten suosimat maksutavat
Suomalaisten suosimat maksutavat

Suomalaiset suosivat ostosten maksussa pankkien verkkomaksuja, maksukortteja, laskuja, postiennakkoja, virtuaalisia lompakoita ja mobiilimaksuja. Menestyvälle verkkokaupalle onkin olennaista tarjota toimivia, helppokäyttöisiä ja turvallisia maksuvaihtoehtoja, joista kuluttaja voi valita itselleen sopivimman.

Monesti kuluttaja valitsee maksutavaksi sen, joka on hänelle tuttu ja turvallinen, eikä mielellään ihan uutta palvelua. Suomessa kuluttajat maksavat yleisesti verkkopankkitunnuksilla, sillä pankit ovat kehittäneet verkkopankkipalveluitaan ja perinteisesti pankkeihin luotetaan. Myös lasku on edelleen suosittu maksutapavaihtoehto, sillä verkkokaupoissa on tarjolla pdf-muotoinen lasku, jonka voi lähettää tilaajan sähköpostiin.

Paysafecard

Uusi palvelu nimeltään Paysafecard tekee verkossa maksamisesta helpompaa kuin koskaan. Asiakas voi ostaa Paysafecard prepaid-koodin valitsemalleen summalle ja maksaa ostokset joko ilman rekisteröitymistä, jolloin tarvitaan ainoastaan 16-numeroinen koodi maksua varten. Toinen vaihtoehto on rekisteröityä palveluun, jolloin maksun voi suorittaa kirjautumistiedoilla.

Paysafecard käy maksutapana vaikkapa yhteisöpalvelusivustoilla, verkkopeleissä sekä verkkopalveluissa, kuten Steamissa. Omalle Paysafecard-tilille voi ladata lisää arvoa R-kioskilla. Paysafecard on uudenlainen prepaid-ratkaisu, jonka avulla voi turvallisesti maksaa verkossa tehdyt ostokset. Tarjolla on myös erityinen Paysafecard casino, jossa talletukset voi suorittaa Paysafecardilla.

Verkkopankki

Suomalaisten suosituin maksutapa on kuitenkin edelleen verkkopankkimaksu ja se onkin nimenomaan meidän oma erityinen piirteemme eikä se ole käytössä muissa pohjoismaissa samassa mittakaavassa. Kun asiakas maksaa verkkopankin kautta, hänet ohjataan oman pankkinsa verkkopalveluun, jossa hän oi suorittaa maksun. Tämä maksutapa on suosittu varmasti myös siksi, että sen käytöstä ei veloiteta ylimääräisiä kuluja.

Mikäli kauppias mielii saada voittoa, hänen tulee varmistaa, että hänellä on tarjolla kohderyhmälleen sopivimmat maksutavat. Maksutavan valintaan vaikuttavat myös kuluttajan mieltymykset sekä ostettavat tuotteet.

Maksukortit

Maksukortit

Myös maksukorttien käyttö on suosittua suomalaisten parissa. Maksukortteja ovat pankkikortit sekä luottokortit. Enimmäkseen luottokortit ovat yhdistelmäkortteja, joissa on kummatkin ominaisuudet samassa.

Kun maksaa ostoksensa luottokortilla, saa monesti kortinmyöntäjän tarjoaman lisäturvan väärinkäyttötilanteissa ja ongelmien sattuessa, jolloin asiakas voi hakea kortinmyöntäjältä rahojaan takaisin. Kannattaakin siis maksaa luottokortilla esimerkiksi lentoliput, sillä tästä on hyötyä mikäli lentoyhtiö menee konkurssiin tai matka peruuntuu matkanjärjestäjän toimesta.

Maksutiedot voidaan myös tallentaa tietoturvallisesti hyödyntäen tokenisointia. Tämä on hyödyllistä silloin kun asiakas maksaa jotakin toistuvaismaksua, kuten vaikkapa kuukausimaksullista palvelua. Tällöin asiakkaan ei tarvitse syöttää kortin tietoja aina uudelleen, vaan maksu voidaan veloittaa asiakkaan kortilta automaattisesti.

Mobiilimaksut

Yhä useampi valitsee maksutavaksi mobiilimaksun. Mobiilimaksut ovatkin jo suositumpia kuin korttimaksut. Näistä suosituin on mobiilimaksusovellus MobilePay, joka on kaikkien pankkien asiakkaille maksuton. Verkkokauppiaan kannattaakin tarjota mobiilimaksuvaihtoehtoa, sillä se parantaa asiakkaan ostokokemusta ja tuo näin myös kauppiaan kirstuun enemmän rahaa.

Asiakkaat tekevät ostoksia verkkokaupoissa yhä useammin mobiililaitteen kautta ja niiden paras puoli onkin niiden helppous. Asiakkaan ei tarvitse syöttää korttitietojaan tai verkkopankkitunnuksiaan, vaan maksu sujuu muutamalla klikkauksella. Kunhan asiakkaan MobilePay-sovellukseen kytketyllä tilillä riittää katetta, mitään maksurajoituksia ei ole. Lisätulojen kerryttämiseen soveltuu esimerkiksi rahasto.

Lasku ja osamaksu

Lasku- ja osamaksu vaihtoehto pysyttelee edelleen suosiossa, yrityslaskujen osuus on jopa kasvanut. Kun asiakas ostaa laskulla, ostosten keskisumma on isompi kuin muita maksutapoja käytettäessä.

Erityisesti silloin valitaan maksutavaksi lasku tai osamaksu, kun ostoksen loppusumma on suuri eikä verkkokauppa ole ennestään tuttu ostajalle. Kun maksutapana on lasku, asiakas vastaanottaa ensin tilaamansa tuotteen ja maksaa sen vasta myöhemmin kun on päättänyt, pitääkö tilaamansa tuotteen vai ei. Osamaksun myötä asiakas saa joustoa eri tilanteissa ja se myös mahdollistaa isommankin ostoksen.

Klarnalla on tarjolla kaksi eri maksuvaihtoehtoa, Klarna Lasku ja Klarna Tili. Klarna Lasku mahdollistaa kuluttajan maksaa tuotteet vasta niiden vastaanottamisen jälkeen. Kun maksutavaksi on valittu Klarna Lasku, kuluttajan ei tarvitse antaa itsestään muita tietoja henkilötunnuksen lisäksi. Klarna Tilin avulla asiakas voi maksaa ostokset erissä ja lisäksi halutessaan yhdistää useita tilauksia samalle laskulle. 

Collector Commerce soveltuu maksutavaksi verkkokauppaan tai myymälään. Asiakas voi maksaa tuotteen laskulla vasta kun se on toimitettu hänelle. Collectorin laskulla voi olla jopa 60 päivää maksuaikaa. Collector-laskulla on mahdollista maksaa ostokset myös pienemmissä erissä.

Monipuoliset verkkokaupan maksutavat parantavat konversiota

Verkkokauppias ei voi tuudittautua siihen, että pelkkä tuotteiden edullisuus on riittävä tekijä menestyksessä. Kuluttajat ovat tänä päivänä vaativia, ja odottavat verkkokaupan valikoimasta löytyvän monia erilaisia maksutapoja. Kun maksutapavalikoima on monipuolinen ja maksuprosessi tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi, kasvaa myös verkkokaupan konversio.