Rahastoihin sijoittaminen on nykyaikana suositumpaa kuin koskaan. Sitä pidetään tehokkaana mahdollisuutena talouden kasvattamiseen. Rahaston tuotto muodostuu kuitenkin monesta eri tekijästä. Onkin hyvä olla tietoinen, miten rahasto voi alkaa tuottamaan. Mutta vaikka rahastosijoittamisesta on mahdollista saada tuottoa, on hyvä muistaa, että tuotto ei ole koskaan varmaa eikä nopeaa.
Rahastosijoittaminen houkuttelee monia sijoittajia tai sijoittamisesta kiinnostuneita. Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa keskustellaan aiheesta paljon ja ihmiset kertovat kokemuksistaan avoimesti. Yksi keskustelua herättävistä aiheista on mm. rahaston myynti verotus, josta kannattaa olla tietoinen.
Talouden kasvattamiskeinoja on monia, mutta rahastosijoittamista voidaan yleisesti pitää yhtenä realistisena keinona. Toki tuottoa ei todennäköisesti tule kovin nopeasti. Sen sijaan uhkapelaaminen ei ole tulonhankkimiskeino, vaikka sen avulla onkin mahdollista saada voittoja. Turvalliset suomalaiset nettikasinot tarjoavat vain viihdettä peleistä pitäville.
Tällä sivulla kerromme, mistä rahaston tuotot koostuvat ja millaisia rahastoja on olemassa. Kerromme myös lyhyesti rahaston myynnin verotuksesta.
Miten rahasto voi tuottaa voittoa?
Rahaston voiton tuottaminen ei ole koskaan varmaa eikä se sen vuoksi ole varma talouden kasvatuskeino. Se on kuitenkin erittäin potentiaalinen vaihtoehto heille, jotka haluavat antaa keinolle mahdollisuuden. Tuoton määrä riippuu pitkälti mm. valituista kohteista sekä sijoitusstrategiasta.
Kun puhutaan osakerahastoista, sen tuotto voi syntyä kahdella tavalla – osakkeiden arvonnoususta sekä osingoista. Rahaston arvo kasvaa osakkeiden arvon noustessa ja toisinpäin. Osakerahastoihin voi liittyä myös osinkotuloja, jotka jaetaan rahastosijoittajille tai ne uudelleensijoitetaan rahastoon.
Korkorahastojen tuotto muodostuu korkotuloista. Niitä saadaan mm. valtion- ja yrityslainoista.
Rahaston valinta – Mitä kannattaa ottaa huomioon
Rahaston valinta vaikuttaa osaltaan rahaston tuomaan tuottoon. Varsinkin aloitteleva sijoittaja voi kuitenkin joutua pohtimaan, miten rahasto kannattaa valita. Kun valitset sopivaa rahastoa, kannattaa tutkia sen tuottohistoriaa, riskiä sekä sen hallinnointikustannuksia. Mitä pienemmät hallinnointipalkkiot, sitä vähemmän ne vievät osuutta tuotosta.
Mieti myös omia sijoitustavoitteitasi ja sitä, oletko valmis sietämään riskejä. Sijoittaminen ei ole lyhyen aikavälin toimintaa, vaan sille tulee pystyä antamaan aikaa. Osakerahastoista on mahdollista saada tuottoa pitkällä aikavälillä, mutta välissä saattaa tapahtua suuriakin arvonvaihteluita. Jos toivot pienemmän riskin rahastoa, korkorahasto voisi olla parempi ratkaisu.
Eri rahastotyyppejä
Osakerahastoissa sijoitetaan osakkeisiin. Osakkeiden arvon noustessa niistä saatava tuottokin nousee. Osakerahastoja voi sanoa korkean riskin rahastoiksi, mutta ne voivat tuottaa pitkällä aikavälillä suuria tuottoja.
Korkorahastot sijoittavat esimerkiksi valtion- ja yrityslainoihin. Näissä arvonnousu on yleensä maltillisempaa kuin osakerahastoilla.
Yhdistelmärahastot sisältävät sekä osake- että korkosijoituksia. Ne tarjoavat siis hajautetun tuottomahdollisuuden. Yhdistelmärahastojen riski on keskiluokkaa.
Kiinteistörahastot sijoittavat kiinteistöihin tai kiinteistöalan yrityksiin. Niiden tuotto perustuu kiinteistöjen arvonnousuun ja vuokratuottoihin. Tällaiset rahastot voivat tuottaa tuottoa tasaisemmin, mutta ne ovat alttiina kiinteistömarkkinoiden kehityksen tuomille muutoksille.
Rahaston arvon seuranta
Rahaston arvon seuranta on tärkeää, vaikka vaihtelua tapahtuukin päivittäin. Vaikka päivittinen seuranta voi toisinaan tuntua siltä, ettei siitä ole vastaavaa hyötyä, et kuitenkaan halua missata mahdollista huomattavaa arvonnousua ylöspäin. Siispä on hyödyllistä olla tietoinen rahaston arvon muutoksista eri hetkinä.
Rahastojen arvo ilmoitetaan yksikkökohtaisena hinnastona, jossa näytetään yhden rahasto-osuuden arvo. Sijoittajan saama kokonaistuotto koostuu osuuksien arvon noususta sekä mahdollisista rahastosta maksettavista osingoista.
Rahaston myyntiä koskeva verotus
Rahastoista saatavien voittojen myyntiin liittyy verovelvollisuus. Kun sijoittaja myy rahasto-osuuden voitolla, voitosta tulee maksaa pääomatuloveroa. Alle 30 000 euron voitoitsa maksetaan 30% veroa ja ylimenevältä osuudelta 34%.
Voitto lasketaan myyntihinnasta vähennetään ostohinta. On myös mahdollista käyttää hakintameno-olettamaa, mikäli se on sijoittajalle edullisempi. Hankintameno-olettamalla tarkoitetaan, että myyntihinnasta vähennetään 20%. Jos sijoitus on ollut omistuksessa yli 10 vuotta, siitä vähennetään 40%.
Jos myyt rahastosi tappiolla, voit vähentää tappiot verotuksessa vähennyksenä muista pääomatuloista. Maksat siis vähemmän veroja kyseisen verovuoden aikana. Jos pääomatuloja ei ole tarpeeksi, voidaan tappiot siirtää viidelle vuodelle, jolloin ne voidaan vähentää myöhempien vuosien pääomatuloista.
Rahastoyhtiö ilmoittaa vuoden aikana tehdyt kauppatapahtumat Verohallinnolle. Näet tiedot omassa esitäytetyssä veroilmoituksessasi.
Rahaston myynnistä ei tarvitse maksaa veroja, jos rahastojen ja minkä tahansa muun luovutetun omaisuuden yhteenlaskettu myyntihinta ei ylitä 1000 euroa. Mikäli summa ylittyy, koko myyntivoitto katsotaan verolliseksi ja koko summasta täytyy maksaa pääomatulovero.