Artikkelit, Internet, Sijoittaminen, Työ

Nämä ovat suomen suosituimmat sijoitustavat

Nämä ovat suomen suosituimmat sijoitustavat

Suomalaiset ovat viime vuosien aikana innostuneet uudelleen sijoittamaan rahojaan saadakseen niille tuottoa. Aikaisemmin turvallisena pidetyt maltilliset määräaikaistalletukset pienellä, mutta varmalla korolla ovat vaipuneet ainakin toistaiseksi unholaan, koska korot ovat painuneet pohjalukemiin eikä näiden talletusten korot ole enää varteenotettava vaihtoehto rahojen sijoittamiseen. Mikä sitten on tämän hetken suosituimmat sijoitustavat juuri suomalaisten näkökannalta? Tähän kysymykseen ei ole yhtä suoraa vastausta vaan vastauksessa on otettava huomioon jokaisen omat toiveet ja odotukset saatavasta tuotosta sekä riskinottokyvystä. Lähdetäänpä katsomaan erilaisia mahdollisia sijoitustapoja, joista löytyykin yllättävän paljon tietoa selaamalla eri nettisivustoja.

Rahastot

Suomalaiselle sijoittajalle tutuin vaihtoehto on erilaiset rahastot. Niiden tuotto vaihtelee suuresti valitun rahaston perusteella. Rahastossa myös kuluilla on suuri merkitys tuottoon varsinkin pitkässä juoksussa. Rahastoiden hyvä puoli on se, että niistä ei tarvitse tietää hirmuisesti eikä niitä tarvitse seurata aktiivisesti. Rahastoiden toinen hyvä puoli on se, että niillä saa helposti laajasti hajautetun salkun itselleen. Toisin sanoen yksi rahasto voi sijoittaa esimerkiksi koko Eurooppaan tai jopa koko maailmaan. Valitsemalla rahastot huolella, saat jo pienellä sijoituksella erittäin kattavan sijoitussalkun. Rahastojen tuotto-odotuksiakin on hyvä katsoa ja verrata rahaston menneeseen kehitykseen. Mennyt kehitys ei toki ole tae tulevista tuotoista. Rahastoja on erilaisia myös kulujen kannalta. Usein suurimmat kulut on rahastoissa, joilla on omat rahastonhoitajat. He hoitavat rahastoa parhaan näkemyksensä mukaan ja yrittävät saada sen tuottamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Huono puoli tässä on se, että keskimääräisesti suurin osa näistä aktiivisesti hoidettavista rahastoista ei yllä edes passiivisesti hoidettujen indeksirahastojen tuottoihin. Pienemmän tuoton lisäksi myös kaikki kulut kaupankäynnistä jää rahastoon sijoittavien sijoittajien maksettavaksi. Tämä syö luonnollisesti tuottoa vielä entisestään. Passiivisesti hoidetut indeksirahastot taas ovat edullisia ja ne seuraavat valittua indeksiä ja tuottavat näin keskiarvoisesti indeksin tuoton. Usein tämä voi olla ”laiskan” sijoittajan paras vaihtoehto. Täytyy kuitenkin muistaa, että aktiivisesti hoidetuista rahastoistakin löytyy helmiä ja ne voivat hyvin tuottaa vielä kulujen jälkeenkin enemmän, kuin indeksirahastot.

Osakkeet

Osakkeet

Moni suomalainen haluaisi sijoittaa osakkeisiin. Toiset ovat saattaneet testatakin osakesijoittamista esimerkiksi teknologiakuplan puhkeamisen aikoihin, jolloin kaikki puhuivat osakkeiden huimasta nousukäyrästä. Sitten, kun romahdus tuli ja rahat meni, todettiin, että osakkeet eivät ole se juuri minun juttuni. Samaan aikaan kannattaa muistaa, että monet suomalaiset sijoittavat osakkeisiin. Toiset tuurilla ja sitten ovat ne toiset, jotka ovat ottaneet asioista selvää ja opiskelleet osakesijoittamista. Kirjastosta on saatavilla useita suomenkielisiä kirjoja osakesijoittamisesta kiinnostuneelle ja myös täysin asiasta tietämättömille. Näiden kirjojen perusohjeilla pääsee jo turvallisemmin testaamaan osakesijoittamista. Tärkeintä on kuitenkin aloittaa. Tietoa voi hankkia vaikka koko elämänsä, mutta jos ei koskaan osta ensimmäistäkään osaketta, ei voi saada tuottoa sijoituksilleen. Osakestrategioita on paljon erilaisia ja niistä kannattaa myös lukea kirjoista ja netistä. Näin voi valita juuri itselleen sopivan sijoitusstrategian. Osakesijoittamisessa tarvitaan ensin arvo-osuustili tai osakesäästötili ja sen jälkeen voit ostaa ensimmäiset osakkeesi.

Asuntosijoittaminen

Jo vuosia ja vuosia sitten suomalaiset sijoittajat ovat sijoittaneet asuntoihin. Mikä olisikaan mukavampaa, kuin hankkia mukava asunto hyvältä paikalta, ottaa sinne paras mahdollinen vuokralainen ja seurata tililtä, kuinka vuokralainen maksaa vuosien kuluessa asunnon lainan ja asuntosijoittajan omaisuus on karttunut sitä mukaa, kun laina on pienentynyt. Myös asuntosijoittaminen on kehittynyt ja kasvattanut suosiotaan suomalaisten sijoitusinnostuksen kasvun mukana. Ennen ei oikeastaan ollut edes väliä, mistä asunnon osti, koska sen sai aina vuokralle, mutta viimeisen kymmenen vuoden aikana sijoitusasunnon sijainnin valinta on kasvattanut huomattavasti tärkeyttään. Mitä paremmalla paikalla asunto tänä päivänä on, sitä paremmin sinne vuokralaisen löytää.

Muut sijoitusmuodot

Näiden perinteisten sijoitusmuotojen lisäksi on olemassa lukematon määrä muita sijoitusmahdollisuuksia myös suomalaiselle sijoittajalle. Näitä ovat sijoitukset esimerkiksi timantteihin, hopeaan ja kultaan. Nämä pitävät pääsääntöisesti arvonsa, vaikka hinta vaihteleekin välillä. Toiset sijoittavat eri valuuttoihin ja keräävät voitot valuuttojen heilahtelulla. Uusimpana, mutta ei ollenkaan vähäisimpänä sijoitusmuotona suomalaiselle sijoittajalle ovat kryptovaluutat. Osa niihin sijoittaneista suomalaisista ovat jo tähän päivään mennessä keränneet itselleen valtavan omaisuuden sijoittamalla juuri oikeaan kryptovaluuttaan. Toiset taas luottavaat onneensa ja heidän valintansa on online kasino.